Publikacja: 15.12.2014
3 min.Żywa choinka na Święta – cięta czy w doniczce?
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz pomyśleć o zakupie choinki, która dla wielu ludzi stanowi jeden z najważniejszych świątecznych symboli. Co roku pojawia się jednak dylemat,…
Krysiak.pl
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz pomyśleć o zakupie choinki, która dla wielu ludzi stanowi jeden z najważniejszych świątecznych symboli. Co roku pojawia się jednak dylemat, jakie drzewko wybrać – choinkę ciętą czy w doniczce? Na co zwracać uwagę przy zakupie i pielęgnacji drzewka, aby móc cieszyć się jego pięknem na dłużej?
Pomimo faktu, że rynek zasypuje licznymi świątecznymi ofertami, żywa choinka jest zdecydowanie najlepszym wyborem. To nieodłączny element tradycji, który tworzy magiczny nastrój, ciepłą, domową atmosferę w każdym domu. Nie ma nic wspanialszego niż zapach choinki unoszący się w całym pomieszczeniu.
Zakup i transport drzewka
Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na gęstość rozgałęzienia, długość czubka i kolor igliwia. Choinka powinna mieć aromatyczny zapach i regularny przekrój. Zawsze warto sprawdzić, czy zakupione drzewko pochodzi ze specjalnej plantacji lub szkółki, a jej sprzedawca posiada plakietkę z niezbędnymi informacjami. Po dokonaniu wyboru, jakie drzewko wybrać, należy zadbać o bezpieczny transport do domu. Choinkę można owinąć specjalną tkaniną, by uniemożliwić jakiekolwiek uszkodzenia, na przykład połamanie gałązek.
Cięta czy w pojemniku?
Choinka cięta to idealna propozycja dla osób, które marzą o wysokim drzewku. Kupując je warto zwrócić uwagę przede wszystkim na symetryczny kształt i żywy kolor igieł. Gałązki nie powinny być zbyt cienkie, w innym przypadku będą się uginały pod ciężarem świątecznych ozdób.
Magiczne chwile najdłużej zapewni jodła kaukaska, ale popularnością cieszą się także świerk pospolity, srebrny i serbski. Cięta choinka wymaga specjalnego stojaka, warto wybrać taki, do którego można wlać wodę, by drzewko wytrzymało jak najdłużej. Aby choinka nie gubiła tak szybko igieł, można wykonać pewien zabieg – przed ustawieniem w czterech ścianach, warto ją zahartować, trzymając 1 dzień w chłodniejszym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy. A co zrobić z choinką ciętą po świętach? Gałązki mogą posłużyć do ocieplenia rabat w ogrodzie, można także przeznaczyć je na kompost.
Zakup choinki w doniczce z kolei wiąże się z nieco większym wydatkiem. Taki wybór ma jednak wiele zalet – choinka jest ekologiczna i o wiele trwalsza. Kupując drzewko w pojemniku, warto wiedzieć się, czy od początku było w nim hodowane. Informacja jest ważna, gdyż tylko wtedy można przenieść je do ogrodu, w innym przypadku choinkę można pozostawić jako roślinę tarasową.
Podczas zakupu warto pamiętać, że ma wyglądać pięknie, zarówno jako dekoracja domu podczas Wigilii, ale również później, już bez świątecznych ozdób. Choinka w doniczce powinna być zakupiona około 10 dni przed Bożym Narodzeniem, aby przygotować ją do domowych warunków. Przez pierwszy tydzień należy przechowywać drzewko w temperaturze 5°C, by później przenieść je do pomieszczenia o wyższej temperaturze. Przed wsadzeniem choinki do gruntu nie należy trzymać jej w mieszkaniu dłużej niż 10 dni. Po tym czasie, znowu trzeba przygotować ją do zmiany warunków i chłodu panującego na zewnątrz. Donicę warto wyłożyć korą, postawić w miejscu zasłoniętym od wiatru. Tak odpowiednio pielęgnowane, nawożone drzewko będzie zachwycać swoim pięknem przez następnych kilka lat.
Zakup choinki jest indywidualnym wyborem, warto pamiętać jednak o kilku złotych zasadach, które pozwolą na dłużej cieszyć się urokiem pięknie przystrojonego drzewka podczas nadchodzących wyjątkowych, świątecznych chwil.
Udostępnij: