Publikacja: 23.10.2017
3 min.Zakładanie kompostownika jesienią
Chcesz cieszyć się pięknym ogrodem i zapewnić swoim roślinom świetne warunki do rozwoju bez używania sztucznych nawozów? W takim razie koniecznie powinieneś pomyśleć o założeniu kompostownika – doskonałego źródła cennych…
Krysiak.pl
Chcesz cieszyć się pięknym ogrodem i zapewnić swoim roślinom świetne warunki do rozwoju bez używania sztucznych nawozów? W takim razie koniecznie powinieneś pomyśleć o założeniu kompostownika – doskonałego źródła cennych substancji mineralnych. Jesień to doskonały czas na takie działania, podpowiadamy, jak stworzyć własny kompostownik.
Co to jest kompostownik?
Kompostownik to specjalne miejsce w ogrodzie, do którego odkłada się resztki substancji pochodzenia naturalnego. Te z kolei, w wyniku fermentacji wytwarzają cenny nawóz, bogaty w składniki takie jak potas, azot czy fosfor. To podwójna korzyść – miejsce, w którym można składować odpadki, a jednocześnie stworzyć coś, co da się później wykorzystać przy uprawie roślin.
Z czego się go robi?
Jeżeli nie masz jeszcze kompostownika, możesz go stworzyć samodzielnie – jesień to świetna pora! Właśnie wtedy porządkuje się ogród, zbiera bardzo dużo resztek roślinnych, liści czy ściętej trawy. Kompostownik zakłada się na podkładzie z torfu lub starego kompostu, na który z kolei kładzie się gałęzie lub łęty ziemniaków. Następnie układa się około 20-centymetrowe warstwy resztek organicznych, które przykrywa się 5-centymetrową warstwą ziemi. Tak zrobiony otrzyma odpowiednią ilość powietrza, a zawarte w podkładzie mikroorganizmy będą mogły swobodnie pracować. Do stworzenia naturalnego nawozu warto użyć zgniecionych skorupek jaj, obierek warzyw i owoców, skoszonej trawy, resztek roślin i chwastów, liści, a nawet… suchej karmy dla zwierząt czy starych szarych gazet.
Gdzie ustawić kompostownik?
Bardzo istotne jest umiejscowienie kompostownika. Powinien on znajdować się w półcieniu i być chroniony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz silnych podmuchów wiatru. Takie warunki sprzyjają optymalnemu rozkładowi roślin, ponieważ ziemia nie wysycha zbyt szybko. Kompostownik najlepiej założyć w rogu ogrodu, mając jednak na uwadze to, żeby nie przeszkadzał sąsiadowi. Do kompostu powinien być łatwy dostęp, warto go jednak ukryć na przykład za żywopłotem – tak, aby nie burzył estetyki otoczenia. Można umieścić go w drewnianej skrzyneczce bez dna – to wygodny sposób, pozwalający na utrzymanie stałego kształtu i sprawdzające się szczególnie w przypadku mniejszych działek. Rozwiązanie, które cieszy się coraz większą popularnością jest termokompostownik – zamykany plastikowy boks, który gwarantuje stworzenie wysokiej jakości kompostu w kilka tygodni.
Czego nie wolno wrzucać do kompostownika?
Warto pamiętać, aby do kompostownika nie wrzucać materiałów, które trudno się rozkładają – takich jak metal czy plastik, a także gazet zadrukowanych kolorową farbą – może ona zawierać bowiem szkodliwe substancje, podobnie jak cytrusy, w skórkach których utrzymują się chemiczne środki do oprysku.
Własny kompostownik to bardzo duża wygoda – nareszcie można w mądry sposób zagospodarować swoje odpady zielone, a przy okazji stworzyć cenny naturalny nawóz dla roślin.
Udostępnij: