Publikacja: 30.04.2013
3 min.Majówka – początek sezonu grillowego
W tym roku długi weekend majowy to prawdziwy wiosenny urlop. Doskonałym sposobem na spędzenie tych wolnych dni będzie urządzenie w swoim ogrodzie przyjęcia, najlepiej połączonego z tradycyjnym w tym okresie…
Krysiak.pl
W tym roku długi weekend majowy to prawdziwy wiosenny urlop. Doskonałym sposobem na spędzenie tych wolnych dni będzie urządzenie w swoim ogrodzie przyjęcia, najlepiej połączonego z tradycyjnym w tym okresie grillowaniem. Jak przygotować miejsce w ogrodzie na przyjęcie gości?
Przede wszystkim, należy zadbać o estetyczny wygląd trawnika, skosić trawę i pomyśleć o nawodnieniu gleby. Ponadto warto wybrać odpowiedni typ grilla.
Najbardziej powszechne są z pewnością grille węglowe. Ich paleniska wykonane są zazwyczaj z blachy pokrytej ognioodporną farbą, a ruszty ze stali nierdzewnej. Niektóre z nich wyposażone są w pojemniki na popiół, który przydaje się przy dłuższym pieczeniu, kiedy trzeba wymieniać węgiel. Niewątpliwą zaletą tego typu sprzętu jest niewielka waga i łatwość przenoszenia. Dzięki temu możemy bez problemu grillować w różnych miejscach.
Alternatywą dla grilli blaszanych są te wykonane z żeliwa. Na pewno są one o wiele bardziej wytrzymałe. Nawet jeśli pojawią na nim ślady korozji – bez problemu je usuniemy. Kolejnym atutem takich urządzeń jest dłuższy czas utrzymywania ciepła. Niestety są one bardzo ciężkie i trudne w transporcie, w związku z czym nie są mobilne.
Z powodu długiego i pracochłonnego rozpalania grilla na węgiel oraz argumentów mówiących o szkodliwości przygotowywanych na nim potraw, coraz większym zainteresowaniem cieszą się grille gazowe i elektryczne. Są one prostsze w użyciu niż tradycyjny sprzęt. Trzeba jedynie pamiętać, aby napełnić butlę z gazem lub zapewnić dostęp do prądu. Grill gazowy jest cięższy, a jego konstrukcja bardziej skomplikowana niż grilla węglowego. Elektryczny jest o wiele mniejszy i występuje nawet w wersjach stołowo-przenośnych. Niestety przygotowywane na nich potrawy, zazwyczaj nie mają charakterystycznego dla grilla smaku.
Osoby posiadające dużo miejsca w ogrodzie mogą zdecydować się na zbudowanie kamiennego grilla. Jest to nie tylko użyteczne, ale może stanowić również ozdobę ogrodu. Zaczynając należy pamiętać przede wszystkim o właściwym doborze miejsca – z dala od wszelkich drewnianych i łatwopalnych elementów, najlepiej na uboczu, aby dym nie przeszkadzał sąsiadom. Do budowy należy użyć materiałów odpornych na mróz, a palenisko skonstruować z tych odpornych na wysoką temperaturę, np. cegieł klinkierowych. Musimy zdecydować się również czy pozostawić grill otwarty, czy zastosować okap. Drugie rozwiązanie jest bardziej pracochłonne, ale daje możliwość choć częściowego zapanowania nad dymem. Jeśli zbudujemy odpowiednio wysoki komin – uniesie się on daleko od miejsca grillowania.
Niewątpliwie atrakcją przyjęcia grillowego, których w sezonie ogrodniczym na pewno nie zabraknie, będzie zaserwowanie warzyw z własnego ogródka warzywnego. O uprawie ziół i warzyw należy pomyśleć już teraz. Zaangażowanie w prace przy grządkach i dbałość o wyhodowanie smacznych pomidorów, papryki i innych zostanie wynagrodzone niezapomnianą ucztą, w otoczeniu kwitnących drzew i zadbanego ogrodu.
W okresie majówki ogródki zapełniają się amatorami grillowania, którzy nie tylko cieszą się smakiem samodzielnie przygotowanych potraw, ale też spędzają miły czas z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
Warto wykorzystać ten czas również na prace ogrodnicze, które w tym roku byliśmy zmuszeni rozpocząć nieco później. O niezbędnych pracach, jakie trzeba wykonać właśnie w tym miesiącu, napiszemy w naszym kolejnym artykule.
Udostępnij: